Vad skiljer en Diktatur från en Byråkrati?

Diktatur är en stat där man samlar makten till en liten grupp, och upphäver den personliga friheten medan en Byråkrati är en stat där tjänstemännen i samhällets verk och organisationer styr genom att skapa egna tolkningar av lagarna vilket även det inskränker de personliga fri och rättigheterna. Skillnaden är således endast på vilket plan styrandet ligger. Det gemensamma är att de personliga fri och rättigheterna inskränks i båda systemen.

Sverige som utger sig för att vara den mest demokratiska staten i världen håller på att gå över till just Byråkrati.

De demokratiskt valda politikerna skapar i rasande fart lagar som blir allt mer svårtolkade och man lämnar till tjänstemännen att tolka dem på sina egna sätt. ( vänta bara till Oly blir socialminister ). Om medborgarna inte är nöjda så får de gå till domstolarna och be om hjälp med tolkningen. Enskilda människor som utsätts för dessa tolkningar har ofta liten kunskap och möjlighet att fullfölja dessa överklaganden och med tiden blir tjänstemännens tolkningar praxis och godkänds av domstolarna.

Ett tydligt exempel på Byråkrati tillämpas nu inom sjukvård och sjukförsäkringssystem. Inom sjukvården har tjänstemännen i landstingen allt med tagit över och läkarna har inte annat att göra än att arbeta utifrån de regler och bestämmelser som utarbetas i administrationen. Man bestämmer hur lång tid en läkare får ägna åt patienterna och hur många gånger om året man får ta emot en patient. Man bestämmer vilka läkemedel man får använda och hur lång tid man får sjukskriva för olika diagnoser mm. I detta byråkratiska tänkande finns inget av hänsyn till personliga variationer och behov. Allt bygger på makt och kontroll över vården oftast motiverat av ekonomi och budget.

Försäkringskassan gör allt mer egna tolkningar av lagar och bestämmelser. Senast i dagens P1 hör man att man gjort egna tolkningar av behovet av assistans till handikappade. Ett exempel var ett litet barn som fick epilepsi och andningsuppehåll och behövde dygnet runt tillsyn. Där drog man in assistansen med motivering att det saknades diagnos på sjukdomen.

Den personliga friheten och rättigheterna gentemot sjukvård och sjukförsäkring är i dag helt eliminerade i vårt ”demokratiska” land. Enskilda handläggare kan utan minsta hänsyn till individ och individuella förhållanden fatta sina egna beslut utan att motivera sig.

I ett brev från regeringskansliet kan man läsa att:” Vad gäller läkarens intyg så är det viktigt att poängtera att det är handläggaren vid Försäkringskassan som fattar beslut i det enskilda ärendet baserat på dennes bedömning av den försäkrades arbetsförmåga. I detta arbete är naturligtvis läkarens utlåtande ett viktigt underlag men det är ingen garanti för ersättning”. Handläggaren på Försäkringskassan gör sin bedömning av arbetsförmåga endast på Försäkringskassans egna tolkning av begreppet arbetsförmåga eller assistansbehov medan läkaren kan göra en bedömning av arbetsförmågan eller assistansbehovet utifrån hur sjukdomen påverkar den enskilda individen. Här är typexemplet på den stora skillnaden mellan Byråkrati och Demokrati med personlig frihet.

Annonser

2 svar to “Vad skiljer en Diktatur från en Byråkrati?”

  1. bo rydelius Says:

    Kan det tänkas att försäkringskassans personal har tantiem?

  2. Ann-Marie Says:

    Här har Du satt ord på det jag länge sett i mitt jobb som socialarbetare. Samhället blir allt mer individualiserat. Individens eget ansvar hela tiden. Och dom som inte förmår eller orkar tas det ingen hänsyn till. Du måste även som svårt sjuk göra medvetna aktiva val, stöta på, själv aktualisera vissa system, t.ex. missar Du att stå till arbetsmarknadens förfogande redan dagen efter sjukskrivningen går ut faller hela din SGI. Du kan ha arbetat ett helt liv, men en miss (kanske för att Du ligger sjuk) och Du är nollad. Det finns ingen smidighet, inget sunt förnuft, allt är reglerat, fyrkantigt och tungt. Vi samarbetar med fk här på soc. och jag ser en sån skillnad på samme tjänsteman. Man tror inte det är samma människa nu som då. All empati är som bortblåst och man undrar hur de som styr över deras arbete fått dom dit. Men även här får vi se upp. Min chef brukar fråga mig hur jag orkar stå på barrikaderna för dom svaga. Hur jag orkar ringa byråchefer och politiker, generaldirektörer och presschefer och strida för deras rätt. Jag har det lagt i mig, ett rättvisepatos ett sunt förnuft, förvärvad vishet, praktiserar den kunskap jag fått, bl.a. hos er på migränskolan. Tack för att Du finns och skriver såna här inlägg. TACK! //Ann-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: